Programlama Dilleri

Programlama dili bu yazımızın konusu. Programlama dili denilince insanların aklına birçok şey geliyor. Hastane bilgi sistemleri, otopark ücreti hesaplayan programlar, takip cihazları, reklam yazılımları vs. Ancak gel gelelim kimse programlama dilinin tam olarak nasıl yazıldığını neden ibaret olduğunu bilmiyor. Bende bu konuya değinmek istedim.

Programlama dili nedir ile başlamak istiyorum. Programlama dili yazılımcının bir algoritmayı ifade etmek amacıyla, bir bilgisayara ne yapmasını istediğini anlatmasının tektipleştirilmiş yoludur. Programlama dilleri, yazılımcının bilgisayara hangi veri üzerinde işlem yapacağını, verinin nasıl depolanıp iletileceğini, hangi koşullarda hangi işlemlerin yapılacağını tam olarak anlatmasını sağlar.

Şu ana kadar 150’den fazla programlama dili yapılmıştır.

Dünyadaki en popüler programlama dilleri sıralaması ise şöyle: JavaScript, Java, PHP, Python, Ruby, C#…

Programlama dilleri kendi aralarında sınıflara ayrılmışlardır. İnsanın en zor öğrenebileceği, anlayabileceği yani 1100101 gibi makina kodlarına yakın diller en düşük seviyeli(low level) programlama dilleri, insanın en kolay anlayıp kullanabileceği ve insan diline yakın özellikler gösteren diller ise en yüksek seviyeli(high level) programlama dilleridir. Şimdi bu sınıflandırmaya örnekler verelim;

Çok yüksek seviyeli diller : VisualBasic, VB.NET, Acces , Foxpro …

Yüksek seviyeli diller: Pascal ,Basic ,Fortran…

Orta seviyeli diller: C ,C++, C# , Java ,ADA…

Düşük seviyeli diller: Assembly…

Makina dilleri: Bilgisayarın çalışma dilleri 1 ve 0’lardan oluşur…

Bu dillerin kullanıldığı alanlara örnek verirsek;

Bilim ve Mühendislikte: Pascal ,C ,C++ ,Java ,Fortran…

Veritabanı Programcılığında: Dbase ,Acces ,Foxpro ,Sql…

Yapay Zeka Kullanımında: Prolog ,Lisp…

Sistem Programcılığında: C ,C++ ,Java ve sembolik makina dilleri…

Programlama dilleri uygulama alanlarına göre dörde ayrılır:

Bilimsel ve Mühendislik Alanında : Üniversitelerde ve bilimsel kuruluşlarda mühendislik veya matematik hesapları için kullanılan bu dillere örnek; Pascal, C, C++, Java dilleridir.

Veritabanı Kullanımında : Genellikle Personel kayıtları, fabrika stok veya depo denetimi gibi veritabanı gerektiren işlemlerde kullanılan diller;DBASE,SQL,FOXPRO,PARADOX gibi veritabanı dilleridir.

Sistem Programcılığında : İşletim sistemlerinin ve sistem programlarının yazılımında kullanılan dillere örnek, C ,C++ ,Java ve makina dilleridir.

Genel Amaçlı kullanım : Çeşitli konularda uygulama geliştirmek için kullanılan dillere örnek,C ,C++ ,Java ,VB ve Pascal’ı verebiliriz.

 

Günümüzde programlama dilleri nesneye yönelik olarak geliştirilmektedir. Bu diller arasında java, c#, php python gibi diller gelişmekte olan dillerdir.

 

Kaynak: Wikipedia

Bir cevap yazın